Konopiński Lech

Konopiński Lech

Lech KonopińskiLiterat - poeta, satyryk, aforysta, autor utworów dla dzieci i młodzieży oraz widowisk telewizyjnych, dziennikarz. Nowator formy i treści typu haiku, aforyzmów, trioletów, oktostychów oraz krótkich form satyrycznych.
1978 -86 - prezes poznańskiego Oddziału ZAKR
członek zarządu ZLP Oddział Wielkopolski, członek Komisji Kwalifikacyjnej przy ZG ZLP (od 1988 r), Publicysta filatelistyczny, redaktor i wydawca czasopisma "Filatelista Polski",
Urodzony 16 marca 1931 r  w  Poznaniu
Absolwent Wydział Handlu Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Poznaniu , doktorat nauk ekonomicznych Uniwersytetu Łódzkiego.
Debiut literacki w 1954 r na łamach tygodnika "Szpilki", W 1960 r. wydaje pierwszy tomik wierszy p.t. "Akcje i reakcje" z ilustracjami Jacka Fedorowicza.
W latach 1956-60 sekretarz redakcji tygodnika satyrycznego "Kaktus" oraz pod pseudonimem Wiktor Leliwa (wspólnie z Włodzimierzem Ścisłowskim) oraz pseudonim Lech Kolecki- autor fraszek w "Głosie Wielkopolskim"
W latach 1960-65 - redaktor "Gazety Poznańskiej" pseudonim Wiktor Leliwa, (wspólnie z Włodzimierzem Ścisłowskim)
1978 - 2000 - Organizator "Biesiady Humorystów" -Kostrzyn Wlkp
1994 i nadal Publicysta filatelistyczny, redaktor i wydawca czasopisma     "Filatelista Polski", Współpracownik redakcji katalogu znaczków pocztowych "Michel - Europa" oraz albumów Leuchtturm Verlag, Współorganizator wielu wystaw i pokazów filatelistycznych w tym światowej WF Polska '73, Uczestnik i wystawca na światowych i europejskich imprezach, sędzia filatelistyczny klasy międzynarodowej

Autor 60 książek o nakładzie ok. 5 mln. egzemplarzy w tym:
- zbiory aforyzmów, fraszek, wierszy, piosenek,
M. in. 6 tomów fraszek i limeryków ilustrowanych przez Maję Berezowską: "Amoreski", Diabelskie Sztuczki", "Pawie Oczka", "Rajskie Jabłuszka", "Alfabet Amora", "Uśmieszki i Łezki"
oraz "Oczarowani limerykami" (2005),
W przygotowaniu: "Uśmieszki i łezki" oraz "Fraszkopis z konopi"

Przekłady z języka niemieckiego, m. inn. "Przygody Maksa i Moryca" Wilhelma Buscha i "Piotruś Rozczochraniec" Heinricha Hoffmana,

Sztuki i musicale dla dzieci:
m. innymi: "Figliki w takt muzyki", "Tajemnicze znaki", "Lisek urwisek" "Przygoda z przyrodą", ''Zaczarowany las" i inne

Proza i wiersze dla dzieci
Wiersze i proza miedzy innymi:
"Bajeczne historie" -1977, ''Co pełza i hasa po polach i lasach?'' - 1979,1980,1985,1989, "Roczek Puszka"  1992 r , "Myszki myszkują wszędzie" i  "Roczek Puszka" - 1992. "Zajączek" -1992, "Miś Kuba" - 1993, "Miś Bari", "Polna myszka", "Bóbr Poldek", "Zabłąkane kurczątko", "Miś i pszczółki". "Kotek trzpiotek", "Króliczek wędrowniczek", "Szkoła pod Listkiem", "Jak wesoło przyjaciołom", "Smyki z Afryki", "Na łące pod słońcem", "Jesień w lesie", "Awanturka pieska Burka", "O psotkach kotka Trzpiotka" -1994. "Kocięta", "Króliczki",  "Szczenięta", Źrebięta" - 1999, "Złote kurczęta" - 2002, "Konopiński dzieciom" - 2004 oraz wiele, wiele innych

Opracowania:
- klasycznych bajek i baśni dla dzieci w formie wierszy (1994 r):
wg Hansa Christiana Andersena: "Brzydkie kaczątko", "Calineczka"
wg Charlesa Perraulta: "Czerwony kapturek", "Kopciuszek", "Kot
w butach", "Śpiąca królewna"
wg braci Grimm: "Królewna Śnieżka"
wg Collodiego: "Pinokio"
i inne

Ksiązki dla dorosłych :    
"Akcje i reakcje" - 1960, "Amoreski" - 1963, "Diabelskie sztuczki" -1968, "Bajeczne historie", "Rajskie jabłuszka" - 1971, "Pawie oczka" - 1975, "Alfabet Amora" -1979, 1989, "Figlarne listki"- 1980, "Śmieszne pretensje" -1981, "Żarty znad Warty" (z Wł. Ścisłowskim) -1983

Haiku, triolety, oktostychy:
"Haiku bel liku" - 2007 r
"Myśli - gedanken" - 2006 (wersja polsko-niemiecka)
Aforyzmy:
"Aforyzmy śmiechu warte" - 1994 i "777 Aforyzmów" w wersji polsko - niemieckiej - "Myśli Gedanken" -  1994,
"Na wadze aptekarskiej czyli gwoździe w moździerz" - 1998, "Gorzkie pigułki" - 1999, "Ostre strzykawki" - 1997

Wiersze, fraszki, skecze
Wybór fraszek -1989, "Skrzydełka Erosa" - 1990, "Poznańskie pyry" - 1990, "Podaj łapę" - 1990, "Poznańskie pyry czyli chichranie i śpiywanie po naszymu" - wiersze -1990, "Fraszki" -1990,

Piosenki :
Od 1961r - teksty piosenek m. innymi dla Anny Jantar, Eleni, Jerzego Grunwalda, Krzysztofa Krawczyka:
"Najtrudniejszy pierwszy krok", "Co ja w tobie widziałam", "Za każdy uśmiech twój", "Za wszystkie noce", "Poniesie nas wiatr", "Nigdy w     piątek" w 1975 r (udział w finale Festiwalu Piosenki w Tokio), "To co dał     nam świat", "Szła noc" - I nagroda w konkursie Ministerstwa Obrony     Narodowej na piosenkę żołnierską -1970, "Król pikowy", "Miłość jak wino" i "Na miłość nie ma rady", "Popędzimy w dal saniami" i inne (około 200)
oraz dla zespołów regionalnych ;"Kapela zza winkla"  "Plewiszczoki" , "Junki z Buku" - ponad 100 piosenek, napisanych gwarą poznańską
Jest laureatem (w tym wspólnie z Włodzimierzem Ścisłowskim) wielu nagród na Festiwalach Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu "Zaślubinowy pierścień" - 1968, "Nie ma mocnych na żołnierza", "Gdy Polska da nam rozkaz", " Marsz plutonu", "Szła noc"- 1973,

Filmografia
1971 - film "Milion za Laurę" piosenka: " Czujna straż"
1977 - film "Nie zaznasz spokoju" piosenka: "Kto powie nam, co to jest miłość"
1986 - serial "Pan Samochodzik i niesamowity dwór" - słowa piosenki
1986 - film "Weryfikacja" piosenka: "Gdy Polska da nam rozkaz"
1987 - 1976 - 1977 w serialu "Dorastanie" piosenka: "Najtrudniejszy pierwszy krok"

Bajki na płytach CD:
"Bajki - grajki - numer od 1 do ponad 100, m. inn.: "Plastusiowy pamiętnik", "Guliwer w krainie Liliputów", "Wyprawa na szklaną górę", "Niech żyje Słoń!". "Przygody Robinsona Crusoe", "Brzydkie kaczątko", "Kopciuszek", "Kot w butach", "Pinokio", "Ali Baba i czterdziestu rozbójników", "Przygody Piotrusia Pana", ''Książę Lech i druhów trzech''

Publikacje prasowe:
"Fraszki"  -1991  - Orzeł Biały nr 1460/1461 s. 16                 
"Fraszki" - 1989  - Kurier Lubelski nr 5, 10, 65, 84, 102, 122, 137, 214          
"Idą dwa nieszczęścia" - 1991 Płomyczek 1991 nr 8 s. 24, 30.
"Koń się uśmieje" -1989 Miś 1989  nr 121
"Krokodyl" -1991 Płomyczek nr 9 s. 15
"Kwietniowe listki" 1991 Związkowiec=The Alliancer  nr 25 s. 7        
"Leśna piosenka" -1990 Związkowiec=The Alliancer 1990 48 5
"Marzenia Jurka Lenia" -1989 I 1991 Głos Polski  nr 38 s. 21
"Osioł" -1989 Miś 1989 12 14
"Przyjaciele" -1989 Dziatwa z XI/XII s. 15
"Słoń" - 1991 Płomyczek 1991 nr 9 s. 15
"Uśmieszki i łezki -1990 Szpilki 11, 14, 36, 45
i wiele, wiele innych

Teksty paraliterackie:
"List" - 1995, Nasze Historie t. 2 s. 7-11
i inne


Posiadane ordery i nagrody: 
- Złoty Krzyż Zasługi (1977)
- Zasłużony Działacz Kultury (1982)
- Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski(1985)
- Odznaka Honorowa miasta Poznania
- "Za zasługi w rozwoju województwa .poznańskiego"
- "Złota Księga" - uzyskana w Plebiscycie Czytelników (1971) za "Rajskie jabłuszka"
- "Order Uśmiechu" przyznany na wniosek dzieci poznańskich szkół i przedszkoli
- nagroda za wiersz "Druh Ogórek" odebrana z rąk Jana Brzechwy
- zamieszczenie przez Międzynarodowe Centrum Biograficzne w Cambridge nazwiska Lecha Konopińskiego w światowym opracowaniu:
"Wybitni Ludzie XX - Wieku" oraz "Wybitni Europejczycy XXI Wieku"
- nagrody Ministra Kultury i Sztuki oraz innych instytucji
- nagrody Ministerstwa Łączności
- Statua "Hipolita" - "Zasłużony Wielkopolanin"
- srebrny medal za "Zasługi dla Obronności Kraju" (1974)
- odznaka "Zasłużony dla woj. Leszczyńskiego" (1988)
- medal Wojewody Poznańskiego, za całokształt (1989)
- odznaczenie "Dziennikarskie Koziołki" - wyróżnienie dla redaktora Lecha Konopińskiego seniora zawodu dziennikarskiego,
Poznań 2004 r
- Honorowa odznaka prezesa TMMP pani prof.dr hab.Jadwigi Rotnickiej (medal wg projektu .Stanisława Mrowińskiego) przyznany, jako podziękowanie za współpracę, inicjatywy a także wieloletnią działalność w dziedzinie filatelistyki                                                                        - Statuetka Złotego Hipolita -  najwyższe honorowe wyróżnienie nadającej godność Wybitnej Osobistości Pracy Organicznej

oraz wiele innych